Renk Teorisi ve Temel Yanılgılar - Harun Hilmi Polat (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Her ne kadar günümüz literatüründe çogunlukla Sarı, Kırmızıve Mavi’den ana renk olarak bahsedilse de pigmentlerle üretim yapan basım teknolojilerinde birincil ana renk olarak Siyan Mavi, Macenta ve Sarıkullanılmaktadır. Bu ana pigmentler deki Siyan Mavi, Macenta ve Sarı’nın ikişerli karışımında ise ikincil ana pigment renkleri olarak Kırmızı, Yeşil ve Koyu Mavi, elde edilmektedir. Ana renk ne demektir? Gerçekte ana renkler nelerdir? Sarı, kırmızıve mavi ana renkler midir? Ana renk denilen mavi nasıl bir mavidir? Kırmızıpigmentte mi ışıkta mıana renktir? Işık ana renkleri ile pigment ana renkleri neden birbirinden farklıdır? Bu araştırma yukarıdaki sorulara yanıt aramakla birlikte, kaynaklarda birbirleri ile çelişen renk teorilerinin detaylıanalizini yaparak günümüz bilim ve teknolojileri ışığında doğru olan ana ve ara renkleri ortaya koymayıamaçlamaktadır. Ve renk teorilerinin anlatıldığıkaynaklardaki çelişkiler ile bilimsel olarakana, ara ve tamamlayıcırenkleri ortaya koymasıaçısından aynızamanda bu alanda yapılacak gelecek çalışmalara kaynaklık etmesi bakımından önemlidir. Geçmişte deneyimlere dayalıifade edilmeye çalışılan renk teorileri, günümüzde bilim ve teknolojilerdeki gelişmelerle daha kapsamlıaçıklanabilmektedir. Özellikle Young’ın görme fizyolojisine yönelik incelemeleri ve renk algısınıgerçekleştiren koni hücrelerinin fonksiyonunu açıklamasıve Helmholtz’un, Newton’un da ortaya koyduğu rengin, fizik deneylerinin sağladığıbirikimle üç renkli kuramınıortaya koymuştur. Isaac Newton ve Thomas Young’un deneylerinden ortaya çıkan sonuçlara göre beyaz ışığın güneşin tüm renklerini içinde barındırdığınısöyleyebiliriz. Işık,tümbeyaz ışığıgözümüze yansıtan bir objeye düştüğünde, o obje gözümüze beyaz renkli olarak görünür.Young yaptığıdeneylerde uyguladığıeleme yöntemleriyle tayfın altırenginin, yine aynıtayfta yer alan üç temel kırmızı, yeşil ve koyu mavi renge indirgenebileceğini bulmuştur. Ayrıca bu üç rengi ikişer ikişer karıştırarak diğer üç renk, yani: siyan mavisi, macenta ve sarırenklerin de elde edilebileceğini ispatlamıştır. Bu üç renk kendi içerisinde değişik oranlarda katılarak doğanın sonsuz renkleri elde edilebilir.