Kryzys migracyjny w Europie? Krytyczny głos w debacie na temat migracji - José-Luis Bazán (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Celem artykułu jest poddanie krytycznej refleksji niektórych opinii na temat obecnego kryzysu migracyjnego w Unii Europejskiej. Uwzględniono kwestię składu demograficznego oraz ewentualnego wpływu na społeczeństwa przyjmujące, tła kulturowego przybyszów i zaobserwowanych trudności w ich społecznej integracji, zwłaszcza gdy ich kultura stoi w sprzeczności z kulturowym etosem i tradycjami społeczeństw przyjmujących. Kryzys ten nie powinien być zakwalifikowany jako wyłącznie europejski, a inne kraje powinny również wziąć za niego odpowiedzialność. Czynnik religijny jest równie ważnym elementem analizy, szczególnie jeśli chodzi o prześladowanych chrześcijan przebywających w obozach dla uchodźców oraz ośrodkach detencyjnych i ośrodkach przyjmujących uchodźców w Europie. Wreszcie omówiona została kwestia debaty na temat europejskiej tożsamości i wartości, której początek dał kontrast kulturowy pomiędzy krajami tranzytowymi oraz docelowym a przybyszami.