Strankarsko nevtralna javna uprava - France Bučar (Central European Public Administration Review)
Sodobno pozitivno pravo temelji na izhodiščih, in hkrati na domnevah, o formalni enakosti in svobodi državljanov pred zakonom in vrsti absolutnih pravic, ki jih imajo kot državljani. S takim pojmovanjem in pripisovano mu funkcijo je usklajen tudi upravni postopek. Razmere v družbi in njena notranja struktura pa so pripeljale do stanja, ki se v mnogočem ne ujema s temi domnevami ali jim celo nasprotuje. Formalna upravna odločba da samo pečat zakonitosti početju iz skritega ozadja, za katerega niti ne vemo, kdo so njegovi pravi akterji, niti nimamo predstav o njegovi zakonitosti. Udeleženci so vedno bolj celo politične stranke same in drugi nosilci politične in gospodarske moči. Zaradi zgoščanja sistemske soodvisnosti in netržne menjave je takega početja vedno več. Ko preseže neke spodnje meje tolerance, se formalno pravna država spreminja v dejansko skupnost, za katero veljajo pravila in oblast različnih mafij. Gre za področje, ki ga projekti za modernizacijo javne uprave premalo ali sploh ne pokrivajo, ker ne spada med priznane "akademske" teme, je pa za obstoj države vedno bistvenejšega pomena.