Taekwondo ve futbolcularda bilateral-ipsilateral kuvvet oranlarının karşılaştırılması - Coşkun Yılmaz (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Çalışmamızda futbol ile taekwondocuların diz izokinetik profillerinin belirlenmesi ile quadriceps (Q) ve hamstring (H) kaslarındaki asimetrik güç farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza aktif futbol ve taekwondo branşı ile ilgilenen en az 5 yıl antrenman geçmişine sahip 22 sporcu dâhil edilmiştir. Katılımcılara 15 dakikalık dinamik ve statik ısınmadan sonra izokinetik dinamometre (Humac Norm TRS, CSMI, ABD) ile test yapıldı. Testler sabah 10:00-15:00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcıların diz ekstansiyon ve fleksiyon hareketinde sergilemesi istenen peak tork açısal hızları 60o sn-1, 180o sn-1 ve 2400 sn-1 ve Con/Con kasılmalar olarak belirlenmiştir. Bilateral kuvvet oranları ve ipsilatarel kuvvet oranları % cinsinden kaydedilmiştir. Futbolcu ve taekwondo sporcularının sağ ve sol ayak diz fleksör ve ekstansör kasların tepe tork karşılaştırılmasında futbolcuların H:Q 240 (%) İpsilateral kuvvet oranları arasında anlamlı farklılık görülürken diğer parametrelerde anlamlı farklılık görülmemiştir. Sağ ve sol ekstremitelerde diz fleksör ve ekstansör kasların tepe tork karşılaştırılmasında hiçbir parametrede anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Futbolcu ve taekwondo sporcuların bilateral ölçümlerin karşılaştırılmasında H:H 240 (%) bilateral kuvvet oranları arasında (p=0,009) anlamlı farklılık görülürken diğer bilateral kuvvet oranlarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak, H:H 240 bilateral kuvvet ve H:Q 240 ipsiletaral kuvvet oranları dışında, taekwondo ve futbolcuların bilateral-ipsilateral kuvvet oranlarının benzer oldukları tespit edilmiştir.