Розробка методу аналізу складу та характеристик перспективних зразків озброєння для повітряних сил збройних сил України - Турінський О.В. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті наведені дослідження в галузі управління розвитком озброєння і військової техніки, розглядається мо-жливість використання методу морфологічного аналізу з точки зору його застосування на практиці. Зокрема, завдяки використанню даного методу запропоновано підходи та наведено практичні рішення для окремих задач управління розвитком озброєння і військової техніки. У наведеному дослідженні в галузі управління розвитком озброєння і військової техніки розглядається можливість використання даного методу з точки зору його застосування на практиці. Зокрема, завдяки використанню даного методу можливі такі практичні аспекти в рішенні задачі управління розвитком озброєння і військової техніки: розробка системи управління озброєнням і військовою технікою за факторами, що впливають на її зміну; виділення факторів, що чинять найбільший вплив на систему управління; розробка системного підходу і принципів управління розвитком озброєння і військовою технікою з урахуванням наявних ресурсів і факторів, що визначають їх озвиток і вплив на вартість модернізації та розробки. Виходячи з визначених практичних аспектів задача, яка вирішується методом морфологічного аналізу, форму-люється в такий спосіб: виділення факторів, що впливають на розвиток озброєння і військової техніки з точки зору управління ними, їх групування і класифікація за розробленими критеріями. При цьому під фактором слід розуміти: момент, суттєві обставини в процесі чи явищі. Тобто, ті явища або процеси, які істотно впливають на зміну озброєння і військової техніки. І в даному випадку – це управлінські рішення, вироблення і реалізація яких тягне за собою наслідки зміни вартості модернізації та розробки.