AİLE İŞLETMELERİNDE YÖNETİMİN DEVRİ VE VARİSTE ARANILAN ÖZELLİKLER: ARDAHAN VE SİVAS ÖRNEĞİ - Berrin Filizöz (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmanın amacıişletme sahiplerinin işi devredecekleri varislerinde ne gibiözellikler aradıklarını belirlemektir. Bu amaçla Ardahan ve Sivas ili Ticaretve Sanayi odasına kayıtlı, toplam 57 işletme sahibi ile yapılandırılmış mülakatgerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin önemli bir kısmıistatistiksel analize uygun olmadığından veriler yüzdelik tablolar şeklindederlenmiştir. Bazı sorular için SPSS analiz programında Tanımlayıcı analiz veÇoklu Yanıt analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılandırılmış mülakat görüşmesineArdahan’dan 28, Sivas’tan 25 işletme sahibi katılmıştır. Katılımcılarınişletmelerini devredecekleri variste aradıkları özelliklerde ise “Dürüstlük,İşletmeye Sadık Olmak, Girişimci ve Atak Olmak”gibi özellikler ön planaçıkmıştır.