KRALJEVSKI PRIVILEGIJI HRVATSKIM KAPTOLIMA - ANTE GULIN (Senjski Zbornik)
U radu se donose četiri srednjovjekovna privilegija o upotrebi autentičnih pečata koje su ugarsko-hrvatski kraljevi, Ludovik I. (1342.-1382.), njegova kći, kraljica Marija (1382.-1385; 1386.-1395.) i njezin muž, Sigismund Luksemburgovac (1387.-1437.) podijelili Zagrebačkom, Zadarskom, Trogirskom i Senjskom kaptolu, kako bi oni mogli nesmetano i na zakonskoj osnovi obavljati službu javne djelatnosti kao hrvatska loca credibilia ili mjesta vjerodostojnosti koju su do tada obavljali na temelju ozakonjenog dekreta kralja Andrije II. iz 1231. g. Taj zakon važio je za sve naše i ugarske kaptole i pojedine samostane na području srednjovjekovnog ugarsko-hrvatskog kraljevstva. Privilegij Senjskom kaptolu, koji je obavljao javnu djelatnost sve do 18. st., potvrdio je 1480. kralj Matijaš I. Korvin (1458.-1490.), a za njim 1647. i car i kralj Ferdinand III. (1625-1657.).