PETROL GELİRLERİ VE MİLLİ GELİR İLİŞKİSİ: İRAN EKONOMİSİ İÇİN ARDL TESTİ - Furkan Yıldız; Taha Eğri (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Petrol gelirleri İran ekonomisi açısından büyük önemarz etmektedir. İran’ın toplam devlet gelirlerinin %60’a yakınını ve ihracatınyaklaşık %90’lık kısmını petrol ve gaz gelirleri oluşturmaktadır. İran’auygulanan ambargolar ticari faaliyetlerini önemli oranda sınırlandırmış, 2008sonrasında petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler de İran’ın gelirleriniazaltmıştır. Bu kapsamda, çalışmanın amacı petrol gelirleriyle milli gelir arasındakiuzun dönem ilişkinin tespit edilmesidir. 1964-2016 dönemine ait veriler elealınarak, değişkenler arasındaki ilişki ARDL sınır testi yöntemiyle araştırılmıştır.Petrol gelirlerinin ekonomik büyüme üzerinde uzun dönemli etkisi olduğu teorikolarak kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre petrol gelirlerinin büyümeüzerinde uzun dönemde etkin olduğu saptanmıştır.