GEORG SIMMEL: TOPLUMSAL PARADİGMAYA KATKILARI AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME - Ahmed Hamza Alpay (Felsefe Dünyası)
Nesnellik ve sosyal psikolojideki araştırma bulgularının eleştirel sistematik ölçekte anlamlandırılması keyfi değildir. Literatürdeki spesifik araştırma yöntemini geliştirme ve araştırmacının kendi bireysel tanımlamaları özellikle referanslarla sonuçlanır. Simmel için mantıksal düşünmenin rasyonelliği, kültürel alışkanlıkların bilincinde, pratik başarıdan farklı bir düzlem ve istemli eylem arasında özel bir bağlantı gerektirir. Bunu yaparken, bazı fenomenlerin tanımlanması pragmatik bir öneme sahiptir. Belli ki konumuz hakkında bir fikir üretebilmek için onu sınırlandırmak gerekiyor. Metodolojik teori tartışmaları gerçekliğin bir inşa olduğuna araştırmacıları ikna eden ve arzulanan bir sonuç olacaktır. Bu açıdan literal seçim stratejisinde, içsel olan varsayımları ortaya koymadan modellemek; teorinin egemenliğinden kaynaklanan bazı argümanların ihmal edilmesi riskini içerir. Tabii ki bir konunun zengin ve niteliksel bir şekilde araştırılması için fazla sayıda kanıt olsa da benimsenen sunum formatının gücü pek çok soruya açıktır. Araştırmanın sonunda sosyokültürel rollerin, bakış açılarını nasıl etkileyebileceği ve derin düşünme anlarına doğru ilerlemesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bu makalede, Simmel sosyolojisinde toplumsal paradigma; kavramların uzamsallığı ve gerçeklik düzleminde tartışılacaktır.