Sztuka interaktywna według Ryszarda Kluszczyńskiego - Andrzej Pitrus (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Ryszarda Kluszczyńskiego Sztuka interaktywna. Od dzieła-instrumentu do interaktywnego spektaklu (2010). Według Pitrusa książka zasługuje na szczególną uwagę jako praca całkowicie oryginalna i pionierska w Polsce, jeśli chodzi o tematykę. Recenzent podkreśla, że książka powstała jako wynik wieloletnich doświadczeń, a omawiane w niej prace są znane Ryszardowi Kluszczyńskiemu – jako nie tylko naukowcowi, ale również krytykowi sztuki i kuratorowi – z pierwszej ręki. Pitrus zaznacza również, że Sztuka interaktywna to książka jak najbardziej naukowa, ale z pewnością jej zadaniem będzie również popularyzacja sztuki interaktywnej w Polsce. Jest to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zainteresowanych sztuką współczesną. Napisana została po polsku, ale poziomem nie ustępuje dostępnym wcześniej uznanym publikacjom w języku angielskim i niemieckim.