Низько розташована голівка плода під час кесаревого розтину: поширеність, фактори ризику, методи профілактики та менеджмент (огляд літератури) - E.V. Petrenko; O.O. Pampukha (Український журнал Здоров'я жінки)
За певних обставин голівка плода може припинити просуватися під час другого періоду пологів, розташовуючись найбільшою окружністю в порожнині малого таза, при цьому консервативні методи лікування можуть бути неефективними, а клінічна ситуація потребуватиме проведення невідкладного кесаревого розтину за «низького розташування голівки плода» в порожнині малого таза. Це технічно складний метод розродження, пов’язаний із серйозними ризиками як для жінки, так і для дитини. Існує низка підходів для попередження цих ускладнень і техніки вилучення плода в цій ситуації, однак наразі немає єдиної думки щодо того, який із підходів найкращий за такого різновиду кесаревого розтину.