SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNİN BANKACILIK SEKTÖRÜ HİSSE SENEDİ DEĞERLERİNE ETKİLERİ, BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Ali Kestane; Ayşenur Tarakcıoğlu Altınay (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Kurumsal sürdürülebilirlik işletme literatüründe sık sık kullanılmaya başlayan işletmelerin geleneksel amaçları arasında sayılan sürekli büyüme ve kar maksimizasyonuna alternatif olabilecek, işletmelerin amaçlarına çağdaş bir bakış açısı getirebilecek, iş piyasasında farklılık yaratabilecek ve klasik rekabet anlayışının farklı bir bakış açısıyla yorumlanabilmesini sağlayabilecek bir kavramdır. Kurumsal sürdürülebilirlik, işletmelerin temel amaçları arasında yer alan sürekli büyüme ve kar maksimizasyonunun önemi kadar çevreyi koruma, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma, sosyal eşitlik, adalet ve ekonomik kalkınma gibi toplumsal hedeflere de değer vermekte ve bu kavramların sürdürülebilirliği üzerine çaba sarf etmektedir. Kurumsal sürdürülebilirlik, işletmelerin ürün ve hizmetlerini paydaşlarının beklentileriyle ile uyumlaştırmak, böylece ekonomik, çevresel ve sosyal değer yaratmak için yürüttükleri faaliyetlerin bütünüdür. İşletmelerde uzun vadeli değer yaratmak amacıyla, ekonomik, çevresel ve sosyal faktörlerin kurumsal yönetim ilkeleri ile birlikte işletme faaliyetlerinin yönetilmesidir. Kurumsal sürdürülebilirlik ayrıca karar mekanizmalarının sürdürülebilirlik ilkelerine uyumlaştırılmasını ve bu konulardan kaynaklanabilecek risklerin yönetilmesi sürecini de kapsamaktadır.Sürdürülebilirlik Endeksi, kurumsal sürdürülebilirlik kavramının finansal piyasalardaki yansımasıdır. Bu çalışmanın amacı, BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde işlem gören ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 4 bankanın sürdürülebilirlik endeksine girmeden önceki hisse senedi değerleri ile sürdürülebilirlik endeksine girdikten sonraki hisse senedi değerlerine ilişkin değişimin istatistiki olarak yorumlanmasıdır. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Paydaş Yaklaşımı, Sürdürülebilirlik Endeksi, Bankacılık Sektörü, Hisse Senedi DeğeriJel Kodları: G0, E1, M14