Özel ve Kamu Sektöründe Görev Yapan Spor Yöneticilerin İşTatminlerinin Karşılaştırılması - Bilge Donuk (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İşhayatında başarılıolmak isteyerek çalışmaktan geçmekte ve yöneticiler çalışan tatminini yüksek tutmayıhedeflemektedirler. Çalışanlarının iştatmin düzeylerini artırmaya çalışan yöneticilerin kendi iştatmin düzeylerinin de yüksek seviyede olmasıgörev yaptıklarıkurum açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, çalışma kamu ve özel sektörde görev alan spor yöneticilerinin iştatmin düzeylerini belirlenmesi amacınıgütmektedir. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi uygulanmıştır. Katılımcılara iki bölümden oluşan Genel İşTatmin Ölçeği uygulanmıştır. İlk bölüm kişisel bilgi toplamak amacıile hazırlanmışsorulardan oluşmaktadır. İkinci bölüm ise iştatminini değerlendiren 18 ifadeden oluşmaktadır. Kişisel verilerin analizinde frekans dağılımıve çalışanların is tatmin düzeylerinde farklılık oluşturup oluşturmadığınıtespit etmek için Varyans analizi yapılmıştır. Yaşile iştatmin seviyesi arasındaki ilişki, gelir ile iştatmin seviyesi arasındaki ilişki ve cinsiyet ile iştatmini arasındaki ilişki düzeyini tespit etmek için Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Sonuç olarak özel sektörde çalışan spor yöneticilerinin iştatmini iyiye yakın bir seviyedir. Kamu kurumlarında çalışan spor yöneticilerine bakıldığında orta seviyede bir iştatmini göze çarpmaktadır. Yaş, gelir ve cinsiyet ile iştatmini arasında anlamlıbir ilişki bulunamamıştır.