Клінічний випадок гіпотонічної гіпергідратації та набряку мозку після промивання шлунка в дитини раннього віку - M.I. Kravtsiv; O.S. Goncharuk; M.O. Dudchenko; D.М. Ivashchenko; G.V. Bevz; N.V. Tytarenko; A.V. Voznyuk; V.A. Starodub (Сучасна педіатрія: Україна)
Для прискорення виведення отрут зі шлунково-кишкового тракту в Україні широко застосовують промивання шлунка. Однак клінічна ефективність цієї процедури не підтверджена в численних контрольованих дослідженнях, а до ускладнень, які загрожують життю пацієнтів, належать аспіраційна пневмонія, перфорація стравоходу або шлунка, ларингоспазм, гіпоксія, порушення ритму, дисбаланс рідини і/або електролітів.