Unikátní soubor kamnových kachlů z Veselí nad Moravou - Irena Loskotová; Miroslav Dejmal; Dana Menoušková; Vojtěch Nosek; Karel Slavíček; Jakub Šimík (Archaeologia Historica)
Během nevelkého archeologického výzkumu při stavbě garáží v historickém jádru Veselí nad Moravou byla získána ikonograficky unikátní kolekce 30 torzovitě či fragmentárně dochovaných kachlů a jednoho konstrukčního prvku. Jde o kachle soklové, nástavcové a římsové, obdélného i čtvercového formátu, i kachle nádobkové. Část motivů nese neobvyklou heraldickou výzdobu doplněnou texty nápisových pásek (erb nitranského biskupa Antona zo Šankoviec, papežský znak a erb města Uherské Hradiště), dále se v souboru vyskytuje reliéfní zpracování erbu pánů z Kunštátu, motiv známý z prostředí Prahy jako znak Kouřimi, dvojice mariánských květin (růže a lilie) a dvě varianty geometrické výzdoby. Šest z osmi motivů má přímou analogii v nálezech z Uherského Hradiště, přičemž 3D analýzy reliéfů z obou souborů ukazují, že pocházejí z forem vyrobených z jednoho pozitivu. Tento závěr koresponduje i s výsledky mikropetrografické analýzy. U části kolekce je pak třeba poukázat na souvislost s nitranským a banskobystrickým materiálem.