Військова операція Азербайджану в Нагірному Карабасі в контексті розвитку Повітряних Сил Збройних Сил України - О.М. Жарик; А.В. Тристан (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Воєнні конфлікти ХХІ століття, в тому числі в Нагірному Карабасі, є свідоцтвом, яке вкотре доводить: країни, які мають “нестабільні”, спірні території зобов’язані готуватися до війни, а ретельна підготовка до проведення повітряної наступальної операції – необхідність, якою не можна нехтувати. Авіація була та залишається стримуючим фактором для країн агресорів, так більшість бойових втрат Вірменії завдані саме авіацією Збройних Сил Азербайджану. Особливістю подібних конфліктів є збільшення частки в проведенні повітряних операцій безпілотної авіації − ударних безпілотних авіаційних комплексів з ракетно-бомбовим озброєнням, що обумовлено високою ціною втрат пілотованої авіації. У роботі узагальнено висновки війни у Нагірному Карабасі для Повітряних Сил Збройних Сил України та розроблено рекомендації щодо їх підготовки до збройних конфліктів сучасності та майбутнього.