مقایسه عملکرد روش های ماشین بردار پشتیبان و شبکه های بیزین در پیش‌بینی جریان روزانه رودخانه (مطالعه موردی: رودخانه باراندوزچای) - فرشاد احمدی; فریدون رادمنش; رسول میرعباسی نجف آبادی (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک)
پیش‌بینی و برآورد جریان رودخانه برای هر منطقه و حوضه آبریز به عنوان یکی از مهمترین مراحل در استفاده بهینه از منابع آبی محسوب می‌شود. در مطالعه حاضر به منظور پیش‌بینی جریان رودخانه باراندوزچای از دو روش ماشین بردار پشتیبان (SVM) و شبکه‌های بیزین (BNs) استفاده شد. داده‌های جریان روزانه این رودخانه در محل ایستگاه آبسنجی دیزج در خلال سال‌های 1385 تا 1389 برای ایجاد مدل استفاده شد که 80 درصد داده‌ها برای آموزش و 20 درصد برای صحت-سنجی مدل به کار رفت. جهت بررسی و ارزیابی نقش حافظه در افزایش یا کاهش دقت، الگوهای ورودی متعددی به مدل‌ها معرفی شد و در نهایت مشخص گردید که با افزایش حافظه، دقت مدل‌سازی نیز افزایش می‌یابد به طوری که بیشترین دقت در الگوی سوم برای هر دو روش به دست می‌آید و سپس با افزایش حافظه از دقت مدل‌سازی کاسته می‌شود. مقایسه نتایج دو مدل نشان داد که دقت روش ماشین بردار پشتیبان با 976/0R= و (m3/s)80/1RMSE= نسبت به روش شبکه‌های بیزین با 964/0R= و (m3/s)96/1RMSE= بیشتر است.