OBEZITATEA – COMPLICATII ASUPRA CORPULUI LA COPII ȘI ADULȚI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Studiile publicate în ultimele decenii pe platformele oficiale ale OMS şi EUROSTAT demonstrează că, atât în rândul copiilor atât şi a adulţilor, incidenţa obezităţii s-a triplat. Obezitatea este o afecţiune multifactorială care vizează toate sistemele de organe vitale ale organismului și afectează semnificativ sănătatea şi calitatea vieţii. Cercetătorii din domeniul raportează că aproximativ 30% copii şi 50% - 70% dintre adulţi cu obezitate asociază cel puţin un factor de risc cardiovascular, comorbiditatea diabetului zaharat este prezentă la 1% - 8% copii obezi şi aproximativ 45% la adulţi obezi şi aproximativ 25-30% dintre copii obezi pot dezvolta sindromul metabolic. Obezitatea de asemenea afectează în mod direct sistemul musculo-scheletic, cauzând o serie de probleme legate de postura și sănătatea oaselor și articulațiilor. Totodată este bine cunoscut faptul că de la 40% până la 80% dintre copiii obezi rămân obezi la maturitate. Astfel, obezitatea rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, fiind asociată cu complicaţii pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare, respiratorii, endocrine, osteoarticulare. Cuvinte-cheie: obezitate, incidenţă, complicaţii, risc pentru sănătate, copil, adult.