ORTAOKUL 6, 7 VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSLERİNDE BAĞLAMA ÇALGISININ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Mustafa Demir; Zeki Nacakcı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırma, ortaokul müzik eğitiminde bağlama çalgısının kullanılmasına yönelik öğrenci görüşlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma betimsel tarama modeline göre desenlenmiştir.Araştırmada, öğrenci görüşlerini almaya yönelik iç tutarlılık ve güvenirliği alınmış anket kullanılmıştır. Ön uygulaması 288 öğrenciyle yapılmış ve geliştirilen anketin Coranbach Alfa değeri .84 olarak bulunmuştur. Araştırma için çalışma grubu tercih edilmiş, çalışma grubunu her coğrafi bölgeden iki ortaokulda öğrenim gören 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Geliştirilen anket, çalışma grubunu oluşturan 2196 öğrenciye uygulanmıştır.Araştırmada temel amaç çerçevesinde edinilen veriler doğrultusunda, öğretmenlerin müzik derslerinde bağlama kullanımı, çalışma grubunun genel müzik eğitiminde ve yaşantılarında çalmak istedikleri çalgılar, öğrencilerin bağlamaya ilişkin beğeni durumları, gibi öğrenci görüşlerine dayalı sonuçlar elde edilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.