ALTERNATİF YATIRIM ARAÇLARI İLE BİTCOİN FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN YAPAY SİNİR AĞI İLE TAHMİNİ - Ahmet Sel; Numan Zengin; Zafer Yıldız (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Tahminteknikleri ve modelleri, doğru karar alma ve yatırım aşamasında kişiler vekuruluşlar için son derece önemlidir. Tahminin doğruluğu başarılı kararlaralınmasını sağlar ve yatırımcıların fayda maksimizasyonuna ulaşmasına imkântanır. Bu çalışmada, kripto para türlerinden en yaygın olarak kullanılanBitcoin fiyatlarının yapay sinir ağları yöntemi ile tahmin edilmesiamaçlanmıştır. Girdi değişkenler olarak; Dow-Jones, S&P500, Nasdaq100,Eurostoxx Endeksleri, İsviçre Frangı, İngiliz Sterlini, Euro, Altın, Gümüş yatırımaraçları alınmıştır. 2013-2018tarihleri arasında günlük kapanış fiyatları verileri kullanılmıştır. Çalışmadageri beslemeli yapay sinir ağı modeli kullanılmıştır. 2019 Ocak ayı tahminiyapılarak model test edilmiştir ve modelin tahmin doğruluğu R2 değeri%99 başarı ile gerçekleşmiştir.