Covid 19 Öncesi ve Sonrası Algılanan Mutluluk - Sanem Şehribanoğlu (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)

(untitled)
Bireyin hayatına dair hissettiği pozitif duygular mutluluk olarak tanımlanır. Ayrıca mutluluk bireyin içinde bulunduğu psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve siyasal durumlardan etkilenir. Hükümetlerin ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) bile hazırlıksız olarak yakalandığı COVID-19 pandemi sürecinde yaşanan belirsizlik ve endişeler insanların güvenini sarsmıştır. Süreç boyunca yaşanan sosyal etkileşimlere getirilen kısıtlamalar, yalnızlık ve izolasyon duygularının yanı sıra insanlar işlerini ve geçim kaynaklarını kaybetmişlerdir. Küresel düzeyde yaşanan bu olumsuz sürece Türkiye`de maruz kalmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) yaşam memnuniyeti anket verilerinden yola çıkarak, Covid-19 öncesinde ve sonrasında bireylerin mutluluk algısı üzerindeki değişimi etkileyen değişkenleri ve değişimleri incelemektir. Büyük veri setlerinde gereksiz verilerin analizlerden çıkarılması için özellik seçim algoritmaları kullanılır. Bu işlemler hem modellerin performanslarını artırır hem de analiz sürecinin hızlanmasını sağlar. Bu çalışmada makine öğrenimi özellik seçimi algoritmalarından olan Boruta ve Korelasyon tabanlı özellik seçim algoritmaları kullanılmıştır. Çalışma sonucunda mutluluğu etkileyen belli değişkenlerin yine mutluluk kavramı için önemli oldukları görülürken, Covid 19 sonrasında mutluluk kavramında özellikle işinden memnuniyet, işsiz olmak ve ucuz ürün tüketimi değişkenlerinin ön plana çıktığı tespit edilmiştir.