Opcja rzymska i celtycka w Northumbrii anglosaskiej Do synodu w Whitby. [Zarys problemu] - Justyna Sprutta (Annales Missiologici Posnanienses)
Podbijając północną Anglię, Anglosasi niemalże przyczynili się (pośrednio) do zerwania przez jej mieszkańców więzi z Kościołem rzymskim. Lukę tę wypełniło chrześcijaństwo celtyckie. W efekcie doszło do chrystianizacji północnej Anglii przez misje: rzymską i celtycką oraz do konfliktu pomiędzy nimi. W momencie, gdy konflikt ten osiągnął swoje apogeum, zwołano w Whitby (Northumbria) synod, który przyczynił się znacząco do zatriumfowania opcji rzymskiej. O tym traktuje niniejszy artykuł.