СИТУАЦІЙНЕ ЛІДЕРСТВО: СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ СТИЛІВ ВПЛИВУ В УМОВАХ ЗДІЙСНЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Ольга Белянська; Христина Передало (Економіка та суспільство)
Розглянуто значимість лідерства як феномену в управлінській діяльності сучасних підприємств та трактування сутності даного поняття вітчизняними та зарубіжними науковцями. Звернено увагу на наявність відмінностей між керівництвом та лідерством, а також на видах лідерства, а саме: харизматичному, ситуаційному та трансформаційному. Проаналізовано стилі лідерства згідно з ситуаційними теоріями Р. Блейка і Д. Моутона, Ф. Фідлера, В. Врума і Ф. Йеттона, Т. Мітчела і Р. Хауса, П. Херсі та К. Бланшара. Наведено результати дослідження використання ситуаційного лідерства на одному з будівельних підприємств Львівщини. Визначено, на основі опитування, що ключовими проблемами за предметом дослідження є низький рівень обізнаності з сутністю ситуаційного лідерства та його моделями. Встановлено, що на підприємстві застосовують переважно авторитарний або демократичний стиль лідерства. У статті запропоновано використовувати ситуаційну модель лідерства Поля Херсі та Кена Бланшара, яка передбачає вибір стилю на підставі визначеного стану зрілості підлеглих.