KUŞAKLARARASI İLETİŞİM FARKLILIĞI: BİLİM TEKNOLOJİ VE YENİLİK HABERLERİ ÜZERİNDEN BİR ODAK GRUP ÇALIŞMASI - Sema Becerikli (Selçuk İletişim)
Kuşaklararası iletişim literatürü, kuşak farkı yüzünden bireysel ve kurumsal düzlemde ortaya çıkan iletişim sorunları üzerine çalışmaları kapsamaktadır. Kuşak farkı, aile içi iletişimde ve ku-rumların (kamu/özel/STK) hem kendi çalışanlarıyla hem de kamularıyla olan iletişiminde etkili bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kuşak farkının nedenlerini ve sonuçlarını analiz etmek önem taşımaktadır. Bu çalışmada kuşak farkının günlük pratiklerden biri olan gazete okuru olmayı nasıl etkilediği araştırılmaktadır. En eski ve yaygın kitle iletişim araçlarından biri olan gazetelerde özellikle bilim teknoloji ve yenilik haberleri üzerinden odak grup çalışmasıyla gerçek-leştirilen çalışmada, gençler-ileri yaştakiler kategorilerinin bu alandaki haberleri anlamlandırma pratikleri analiz edilmektedir. Kitle iletişim araçlarını kullanım deneyimleri, insanların gündelik hayatla, diğer insanlarla ve olaylarla ilişkilenme biçimlerine ilişkin önemli ipuçları barındırmak-tadır. Çalışmanın temel amacı; okurların yorumlama deneyimlerini yaş değişkeni üzerinden ince-lemektir.