SAĞLIK İLETİŞİMİNDE DAVRANIŞSAL MÜDAHALE TASARIMI: İNGİLTERE ONLİNE HASTANE RANDEVU SİSTEMİ ÖRNEĞİ - Sebnem Ozdemir (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
OECD’nin tanımına göre davranışsal içgörü, insanlarıngerçekte nasıl seçim yaptıklarını keşfetmek amacı ile, psikoloji, bilişselbilimler ve sosyal bilimlerden edinilen bilgileri ampirik olarak test edilmişsonuçlarla birleştiren politika oluşturucu bir yaklaşımdır (OECD, 2019). Dünyanın dört bir yanından pekçok ülke, özellikle son on yıldır, davranışsal içgörüyü bir politika oluşturmaaracı olarak kullanmaktadır.Bu çalışma, sağlık iletişimi bağlamında, kamu sağlıkpolitikalarının tasarımında davranışsal içgörünün kullanımını ve etkileriniortaya koymayı amaçlamaktadır. Davranışsal politika çalışmalarında en sıkkullanılan yöntemin rastgele kontrol denemeleri (RKD) olduğu görülmektedir. Buçalışmada da, örneklem olarak İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’ndegerçekleştirilen randomize kontrol çalışmaları ele alınmıştır. İçerik analizikullanılarak, rastgele kontrol denemelerinde uygulanan davranışsal müdahalelerSunstein’ın “10 Önemli Dürtme”(Sunstein, 2014), çalışmasına göre değerlendirilmiş ve Türkiye içinçıkarımlarda bulunulmuştur.