FİNANSAL GELİŞME VE EKONOMİK BÜYÜME: OECD ÜLKELERİ ÖRNEĞİNDE PANEL NEDENSELLİK ANALİZİ - Seymur Ağazade; Aykut Karakaya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındakinedensellik ilişkisi farklı hipotezlerle ifade edilmektedir. Ekonomik büyüme vegelir düzeyindeki artışın neden olduğu talep baskısı finansal sistemingelişmesine neden olabilir. Bu görüş talep takipli hipotez olarak bilinmekte-dir.Bunun aksine, arz öncüllü hipotez finansal gelişmenin kaynak dağılımındaetkinlik artışı sağlamakla büyümeye neden olduğunu öngörür. Geri beslemehipotezi finansal gelişme ve büyüme arasındaki nedensellik ilişkisinin çiftyönlü olduğunu ifade ederken, yansızlık hipotezinde ise herhangi birnedensellik ilişkisi söz konusu değildir. Bu çalışmada finansal gelişme ileekonomik büyüme arasın-daki ilişki 34 OECD üyesi ülke örneğinde incelenmiştir.Çalışmada panel birimleri arasında bağımlılığa ve hete-rojenliğe izin verenDumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik analiz yapılmış ve heterojen VARmodeli tahmin edilmiştir. Nedensellik testi sonuçları finansal gelişme vebüyüme arasında çift yönlü ilişki olduğunu göstermiştir. Büyüme için tahminedilen VAR modelinde 11 ülke için gecikmeli finansal gelişme değişkenine aitparametreler anlamlı bulunmuştur. Finansal gelişme VAR modellerinde ise büyümedeğişkeni gecikmeli değerine ait katsayıların 17 ülke için anlamlı olduğugörülmüştür. Bu sonuçlar OECD ülkelerinde finansal gelişme ve ekonomik büyümeilişkisinde geri besleme hipotezinin geçerli olduğunu desteklemektedir.