Стратегії біографічного письма: Ірвінг Стоун та його романи-біографії художників у розвитку біографістики - Оксана Левицька (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Висвітлено розвиток жанру роману-біографії, його витоки, проблеми еволюції і видової трансформацій, а також міжмистецькі стратегії, показані передусім на матеріалі біографічної прози про митців американського письменника Ірвінга Стоуна. Від видання 1934 року першого роману про художника Вінсента ван Гога «Жага життя» Стоун звертався до цього жанру впродовж кількох десятків років, чим заклав основи розвитку біографічних романів про художників, скульпторів та інших видатних особистостей. 1957 року, будучи популярним автором романів-біографій, Стоун оприлюднив основні засади біографічної творчості в лекції, прочитаній в Бібліотеці Конгресу США, яка стала одним із базових джерел авторського осмислення психології творчості. Зосереджено увагу на аналізі основних стратегій написання літературних біографій Стоуна, виявлених на матеріалі романів про митців, лекції про роман-біографію, а також на з’ясуванні особливостей розвитку жанру белетризованих біографій у подальшій перспективі розвитку цього виду літератури. Із застосуванням історико-літературного підходу та інтермедіальних студій проаналізовано тенденції розвитку жанру біографії про митців. В основі аналізу – базові засади жанру роману-біографії про митця Ірвінга Стоуна, характерними рисами яких є вибір складних особистостей, розкриття психології образу, поетика міжмистецької взаємодії, що виявляться у детальному вивченні творчої майстерні, описах творчого процесу, використання живописних цитат та екфразису, дотримання малярської палітри через використання колоративів тощо. На сучасному етапі в західному літературознавстві фіксуємо нову хвилю наукового інтересу до біографічного жанру, що засвідчують книжки «Вичерпаність біографії?» за редакцією Вінсента Брокуа та Ґійома Марше (Broqua 2010), збірка інтерв’ю «Правдиві вигадки: розмови з американськими письменниками-біографістами» (Truthful Fictions 2014), публікація 2012 року спеціального випуску часопису «Критика» (Critique) з проблем біографічного жанру та ін.