Şemseddin Sami’nin Milliyetçilik Anlayışı (The Understanding of Nationalism of Semsettin Sami) - Eri Syzo (Skad)
Çalışmamızın amacı sadece‘olmuş bitmişi’ incelemek değil tarihi varlığı, içerdiği özellik ve süreçlerçerçevesinde anlamak ve açıklamak çabasını da barındırır. Sistemli bir şekildebir şahsiyeti incelemek için, toplumun koşullarını da araştırmak gerekir.Böylelikle, insanı sadece birey olarak değil toplumun parçası olarakdeğerlendirmek elzemdir. Zira Şemseddin Sami, hem fert olarak topluma etkietmiş ve hem de toplumun etkisi altında kalmış bir şahsiyettir. Faaliyetleri veeserlerinin belli bir dönemin özelliklerini taşıdığı aşikârdır. Şemsettin Sami,Türk ve Arnavut dünyası dışında da etkili olmuş bir kişidir. Özellikle, milliyetçilikakımlarının olduğu dönemde, yaşamış bir isimdir. Bu çalışmada, bütün bu ortam,koşul ve süreçler doğrultusunda, Şemsettin Sami’nin milliyetçilik düşüncesianlaşılmaya ve açıklanmaya, söz konusu literatüre katkıda bulunmayaçalışılmıştır.