تهیه نقشه پراکنش و فلور علف‌های‌هرز تابستانه باغات مرکبات شهرستان بندرگز با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) - محمد حسین جانعلی نژاد; حسین کاظمی; معصومه یونس ابادی; مارال نیازمرادی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به‌ منظور شناسایی فلور و تهیه نقشه پراکنش علف‌های‌هرز تابستانه باغات مرکبات شهرستان بندرگز، در سال 1393 تعداد 101 باغ به عنوان نماینده باغات مرکبات این شهرستان انتخاب و گونه‌های علف‌های‌هرز تابستانه، بر اساس الگوی w در این باغات نمونه برداری و شناسایی شدند. با استفاده از روابط موجود، تراکم، فراوانی، یکنواختی و غالبیت هرگونه بدست آمد. در هر باغ طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا مکان مورد نمونه‌برداری توسط دستگاه GPS ثبت شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم‌افزار Arc GIS نسخه 10 پردازش و نقشه پراکنش همه‌ی علف‌های‌هرز باغات مرکبات تهیه شد. نتایج نشان داد که در باغات مرکبات شهرستان بندرگز 28 گونه علف هرز تابستانه وجود دارد، که متعلق به 14 خانواده گیاهی می‌باشد. 25 درصد گونه‌ها متعلق به خانواده گندمیان (Poaceae) و 18 درصد متعلق به خانواده آفتابگردان (Asteraceae) و بقیه به 12 خانواده گیاهی دیگر تعلق داشتند. در مجموع 68 درصد گونه‌ها یک‌ساله و 32 درصد گونه‌ها چند‌ساله، و 71 درصد دولپه و 29 درصد تک‌لپه می‌باشند. با توجه به شاخص غالبیت، مهم‌ترین رستنی‌‌های مزاحم در باغات مرکبات شهرستان بندرگز به ترتیب اهمیت عبارتند از: چایر (Cynodon dactilon)، با غالبیت نسبی 4/42 درصد، تاج‌‌خروس ریشه‌قرمز (.Amaranthus spp)، با غالبیت نسبی 36 درصد، اویارسلام (Cyperus rotundus) با غالبیت نسبی 6/32 درصد، و خرفه (Portulaca oleracea) باغالبیت نسبی 5/32 درصد.