Turystyka a obszary chronione w perspektywie międzynarodowych konwencji ochrony środowiska - Agata Kosieradzka-Federczyk (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł prezentuje wybrane zagadnienia dotyczące ruchu turystycznego na obszarach podlegających ochronie ze względu na wartości przyrodnicze. Problematyka została zaprezetnowana w świetle wybranych dokumentów międzynarodowego prawa ochrony środowiska. Przywołane (jedynie w części dokumenty) pokazują duże zainteresowanie ze strony prawa międzynarodowego, wyrażające się w podejmowaniu problematyki na spotkaniach, przygotowywaniu przewodników, poradników mających za zadanie uświadomienie jak ważne dla prawidłowej ochrony obszarów jest prawidłowe zarządzanie ruchem turystycznym. Odpowiedzią na zidentyfikowane problemy jest zrównoważona turystyka.