Podążając śladami dźwiękowej wyobraźni. Muzyka Witolda Lutosławskiego w słuchowiskach Polskiego Radia - Wioleta Muras (Muzyka)
Radiowa twórczość Lutosławskiego należy dziś do najmniej zbadanych obszarów jego użytkowej działalności kompozytorskiej. Pracę w Polskim Radio rozpoczął w 1945 roku początkowo pełniąc funkcję Kierownika Działu Muzyki Poważnej, szybko jednak objął stanowisko kompozytora muzyki do słuchowisk. Pisaniem muzyki do audycji radiowych zajmował się do 1960 roku, mimo, że jego etatowa praca w Radiu zakończyła się w 1958 roku. Powstało w tym czasie ok. 86 audycji z jego muzyką, z czego do dziś zachowały się  33  nagrania (w warszawskich archiwach) oraz 46 partytur (w Bazylei). Niekompletność źródeł w dalszym ciągu utrudnia rekonstrukcję całego repertuaru, w tym precyzyjnego ustalenia chronologii powstania dzieł, nazwiska ich autorów oraz reżyserów. Mimo to, w wielu przypadkach udało się zweryfikować wiele informacji na temat tej twórczości. Niezwykle cennym dokumentem, odnalezionym w toku badań nad dziełami radiowymi, jest roboczy tekst Lutosławskiego pt. Rozważania teoretyczne. Stanowi on jedyne zachowane źródło odkompozytorskie, w którym prezentuje on swoje przemyślenia o roli muzyki w słuchowisku, odnosząc się do własnej praktyki kompozytorskiej.