Kamu ekonomisinde götürü vergileme ve götürü sübvansiyon: Teorik bir değerlendirme - Berkan Karagöz; Özlem Bapbacı (Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi)
Götürü vergi ve götürü sübvansiyon uygulaması, refah iktisadının ikinci temel teoreminin bir konusudur. Refah iktisadı bilimsel olarak götürü vergi ve götürü sübvansiyon uygulamasının etkinliği bozmadan adaleti sağlayabileceğini savunur. Götürü vergi ve götürü sübvansiyonlar ikame etkisi yaratmamaktadır. Ancak özellikle vergi özelinde, farklılaştırılmış götürü vergi sistemi etkinlik bozmadan gelir dağıtım fonksiyonunu kazanabilir. Bu bağlamda kamu maliyesi, mükellefler arasında farklılaştırılmış götürü vergi sisteminin arayışı içindedir. Götürü vergi, mükellefler arası farklılaştırılabilirse vergi sistemi içinde yer edinebilir ve işlerlik kazanabilir. Götürü sübvansiyon uygulamalarında, alt gelir gruplarına uygulanacak yoksulluk programlarının serbest işleyen bir piyasada kaynak dağılımında etkinliği bozmayan doğru fiyat sinyalleri yaratacağı öngörülmektedir. Çalışmanın amacı, götürü vergi ve götürü sübvansiyon kavramlarını kamu ekonomisi açısından inceleyerek; uygulama örneklerini araştırmak ve günümüz maliye sistemlerinde götürü vergi ve götürü sübvansiyonun kullanılabilmesi için ne gibi arayışlar olduğunu ve dünyada yaygınlaşması için nelere gerek duyulduğunu ortaya koymaktır.