Rotasyon Uygulamasına İlişkin Öğretmen Görüşleri ve Sosyal Sermaye Kuramı Açısından Değerlendirilmesi - Ali Arslan; Ayhan Direk (Akademik İncelemeler Dergisi)
Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulyöneticilerinin zorunlu yer değiştirmesi ile başlayan rotasyon süreci, maarifmüfettişlerinin görev süresine bağlı zorunlu yer değişikliği ve son olarak aynıokulda belli bir görev süresini dolduran öğretmenlerin zorunlu yerdeğişikliğine tabi tutulacağının açıklanmasıyla yeni bir boyut kazandı. İşletmeyönetimindeki iş rotasyonunun koşullarını ve amacını taşımayan öğretmenrotasyonu, iş rotasyonundan çok görev süresine bağlı olarak zorunlu yerdeğiştirme olarak uygulanacağa benzemektedir. 17 Nisan 2015 tarih ve 29329sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim BakanlığıÖğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile aynı okulda 8 yıl çalışmasüresini dolduran öğretmenlere uygulanacağı belirtilen rotasyon uygulaması,öğretmenlerin yer tercihlerini yapmalarından sonra, atamaya saatler kalabilinmeyen bir nedenle ertelenmiş ve uygulanmamıştır. 4 Temmuz 2015 tarih ve 29406sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve YerDeğiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 3. maddesinde aynı okulda çalışma süresi 8yıldan 12 yıla çıkarılmıştır.Bu çalışmada, görev süresine bağlıolarak zorunlu yer değiştirme kapsamında olan 21 öğretmenle yapılan nitelçalışmanın sonuçları sunulmaktadır. Çalışmaya katılan öğretmenlere rotasyonsüreciyle ilgili açık uçlu sorular yöneltilmiş, öğretmenlerin verdikleriyanıtlar kodlanmıştır. Öğretmenler rotasyon sürecinin kendilerini cezalandırıcıbir işlevi olacağını, yerleşik düzenlerinin bozulacağını, eğitim-öğretimaçısından bir yararının olmayacağını belirtmişlerdir. Çalışmaya katılanöğretmenler, rotasyon sürecinin adaletli uygulanıp uygulanmayacağı konusundakuşku duyduklarını da dile getirmişlerdir.