PARANIN YANSIZLIĞI HİPOTEZİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN TESTİ - Onur Oğuz (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Parasal büyüklükler ile reel ekonomik değişkenlerarasındaki etkileşim, iktisat okullarınca farklı yorumlanmaktadır. Klasik ve Neoklasikokullar paranın yansızlığını savunurken, Keynesyen, Monetarist, Yeni Klasik veYeni Keynesyen okullar ise görüş farklılıklarıyla birlikte değişkenler arasındailişki olduğunu savunmaktadırlar. Bu çalışma Türkiye için 2006:Q1-2016Q2döneminde yabancı para mevduatlardan arındırılmış M2 parasal büyüklüğü ile ReelGSYH arasındaki ilişkiyi test etmektedir. Bu amaçla yapısal kırılmaları dikkatealan ve almayan birim kök testleri ile eşbütünleşme analizleri yapılmıştır.Yapısal kırılmaları dikkate almayan test sonuçları M2 ve Reel GSYH arasındaeşbütünleşme ilişkisi tespit edememiştir. Yapısal kırılmalara izin veren testsonuçlarına göre eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Bu durum analizdönemi içerisinde yaşanan finansal kriz dikkate alındığında; ülkemizşartlarında paranın yansızlığı hipotezinin M2 para arzı açısındanreddedildiğini; para arzındaki değişimlerin, ekonomik büyüme üzerinde etkisininolduğu şeklinde yorumlanabilir. Elde edilen sonuçlar, para politikasıyöneticilerinin aktif bir para politikası sayesinde TCMB’nin ikincilhedeflerinden biri olan istikrarlı büyümeye de katkı sağlayabileceklerişeklinde yorumlanabilmektedir.