Su Kasîdesi (Şerh - Tahlil) Töreli Türk Edebiyâtı Çalışmaları-1, Ed. Abdülkadir Dağlar, Erhan Çapraz, Ertuğrul Karakuş - Aynışah Usta (Rize İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Edebiyatımızda Hz. Peygamber'i konu edinen pek çok türden birisi na'ttır. İslâmî edebiyatta mühim bir yeri olan na't türünde yazılan pek çok manzûme arasında; Fuzûlî'nin Kasîde Der-Na't-ı Hazret-i Nebevî ismini verdiği, "su" redîfi dolayısıyla Su Kasîdesi adıyla anılan na'ti en meşhûr olanlarından biridir. Şâirin çeşitli mazmûn ve mefhûmları bir araya getirerek Hz. Peygamber aşkını ustalıkla işlediği bu manzûmeyi anlamaya ve açıklamaya yönelik birçok çalışma ortaya konmuştur. Değerlendirmemize konu olan, 2023 yılının sonlarında çıkan kitap da bu bağlamdaki son çalışmalardan biridir. 32 beyit hacmindeki manzûme için bu kitap, mukaddimeyle birlikte 33 kısımdır. Her kısımda bir beyti ekseriyetle birden fazla kalem şerh etmesi hasebiyle yazar sayısı açısından, mukaddimeyle birlikte 57 ayrı yazıdan oluşmaktadır. Metni doğru okuma, anlama ve açıklama gayesiyle 56 ayrı yazarın birleşerek ortaya koyduğu her bir şerh makalesi kendi içinde bir anlam dünyası olduğu gibi aynı zamanda birbirlerini tamamlayan parçalardır. Şâirin batnındaki manâyı aramadan önce şerhe konu olan metni şâirin söylediğine en yakın şekilde okunması gerektiğinden bu kitapta, Su Kasîdesi'nde var olan okunuşu ihtilaflı bazı kelimelerin okunma şekline ilâveten şârihlerin birikimlerine göre farklı anlam pencereleri aralanmaktadır. Farklı kalemlerin bir araya getirilmesiyle ortaya konan bu çalışma; bir metne getirilebilecek birden fazla yorumu toplu hâlde sunması yönüyle önceki çalışmalardan farklı bir kurguya sahip olup orijinal bir çalışma olarak sahada yerini almaktadır.