FARKLI DEMOGRAFİK PROFİLLERDEKİ KADINLARIN YATIRIM KARARLARINA İLİŞKİN FİNANSAL RİSK ALGILARININ İNCELENMESİ - Ali Bayrakdaroğlu; Ezgi Kuyu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Literatürde, finansal kararlarda önemlirol oynayan finansal risk toleransının kadınlarda daha düşük olmasının,verdikleri yatırım kararlarına da yansıdığı yapılan çalışmalardavurgulanmıştır. Yatırım kararı verirken, kadınların erkeklere kıyasla daha yüksekrisk algısına sahip olmalarından dolayı, geleceğe yönelik adımlarında dahaihtiyatlı davrandıkları ve dolayısıyla daha az getiri elde edecek olmalarınarağmen, daha az risk içeren yatırım araçlarını tercih ettikleri görülmektedir.Kadın yatırımcıların risk algısının, erkeklerden yüksek olduğu görüşü ve bukonudaki çalışmaların bulguları dikkate aldığımızda, kadın yatırımcılaraçısından risk algısına etki eden faktörlerin detaylı şekilde incelenmesigerektiği anlaşılmaktadır. Çalışma, yatırımın riskine ilişkin mevcutuyaranların kadınlar tarafından, bulundukları durum ve çeşitli faktörlerin deetkisiyle farklı algılanabileceğini, dolayısıyla farklı yorumlanabileceğini vebunun sonucunda kadınları farklı yatırım davranışlarına yönlendirebileceğineodaklanmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın amacı; farklı demografikprofillerdeki kadınların yatırım kararlarına ilişkin finansal risk algılarının,katılımcıların kendilerini özgürce ifade edebilmelerine imkân veren odak grupgörüşmesiyle incelenerek ortaya konulmasıdır. Çalışmada nitel araştırmatekniklerinden durum deseni kullanılmıştır. Örneklem, belirli gelir düzeyindeolan, ancak farklı demografik özelliklere sahip ve yatırım yapan altı kadınyatırımcıdan oluşmaktadır. Çalışmanın sonucunda; finansal risk algılarını ençok etkileyen etmenlerin sosyo-ekonomik ve demografik özellikler ile insansermayesi ve bilgi düzeyi temalarının altında yer alan gelir düzeyi, finansalokuryazarlık düzeyi, yetiştirilme tarzı ve pişmanlıktan kaçınmanın olduğuanlaşılmıştır.