Psikolojik Yardım Aramada Yakın Çevre Damgalaması Ölçeği’nin Bir Türk Örnekleminde Geçerlik ve Güvenirliği - Sevgi SEZER; Fatih KEZER (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada “Psikolojik Yardım Aramada Yakın Çevre Damgalaması Ölçeği-PYAYÇDÖ (Vogel, Wade ve Ascheman, 2009) Türk kültürüne uyarlanmıştır. Ölçeğin Türkçe'ye çevirisi Uluslararası Test Komisyonu (ITC)'nun hazırlamış olduğu rehberden ve uyarlama çalışmalarında olması gereken ve kabul görmüş uyarlama adımlarından yola çıkılarak yapılmıştır. 40 kişilik bir üniversite öğrencisi grubu üzerinde ön uygulama yapılmıştır. Geçerlik ve güvenirliğe ilişkin kanıtlar elde etmek amacıyla ölçek; öncelikle 299; sonrasında da 202 üniversite öğrencisi grubuna uygulanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) sonucunda maddelerin orijinal kültürdeki tek faktörlü yapıyı korudukları saptanmıştır. Ölçeğe ilişkin Cronbach Alfa katsayısı 0.93; test tekrar test güvenirlik katsayısı 0.80; iki yarı güvenirliği katsayısı 0.90; ölçüt dayanaklı geçerlik katsayı 0.72 olarak bulunmuştur. Çalışmanın psikolojik yardım arayışında toplumsal damgalamaya dikkat çekmesi, konunun psikolojik hizmetler alanındaki araştırmacılar tarafından daha ayrıntılı araştırılmasına katkıda bulunması beklenmektedir.