DIVERSITATEA FLORISTICĂ DIN ECOSISTEMUL URBAN CAHUL - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Studiul floristic al ecosistemelor urbane la etapa actuală de dezvoltare a societăţii umane este determinat de procesul de urbanizare, care s-a intensificat începând cu a II – a jumătate a sec. XX. Procesul de formare a urbocenozelor influențează structura și compoziția vegetației unei regiuni, reduce efectivul speciilor, speciile cu amplitudine ecologică îngustă dispar, specii neautohtone îşi manifestă caracterul invaziv etc. Diversitatea floristică a ecosistemului urban Cahul, care face parte din zona stepei Câmpiei de Sud, districtul Stepa Bugeacului indică, că flora acestui ecosistem se deosebeşte radical de flora zonală tipică spontană a stepelor. Prezentul articol constă în studiul și analiza indicilor biologici, biomorfelor, geoelementelor, grupelor ecologice în raport cu factorul umiditatea, troficitatea florei vasculare din orașul Cahul. Grupele majore conform diversității floristice sunt reprezentate de familiile Asteraceae și Poaceae, poziția dominantă a cărora a fost stabilită și în alte ecosisteme urbane din Republica Moldova. Cuvinte-cheie: ecosistem urban, floră, specie, indice biologic, biomorfă, geoelement, umiditate, troficitate.