Pazarlama Bilgi Sistemi - Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisine Stratejik Bir Yaklaşım: Stratejik Pazarlama Muhasebesi - Yunus Ceran; Muhammet Bezirci (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşen dünyada rekabetin yönü ve şekli değişmişhızlı, uygun, güvenilir ve zamanında bilgi esaslıbir rekabet ortamıhakim olmuştur. İşletmelerin böyle bir ortamda faaliyetlerini sürdürülebilmeleri faaliyete konu olan ürünlerin pazarlanmasısürecinden bunların kayıt altına alınmasısürecine kadar bilgi sistemlerinin etkin kullanımına bağlıdır. Bu bağlamda pazarlama bilgi sistemi ile muhasebe bilgi sisteminin koordineli ve stratejik bir biçimde etkileşimi, işletmelerin muhasebe verilerinin, pazarlama stratejilerinin belirlenmesindeki önemini ortaya çıkaracaktır. Bilginin stratejik bir rekabet aracıolduğu günümüzde stratejik pazarlama kararlarının çeşitli kaynaklardan sağlanan doğru, geçerli ve güvenilir bilgilerle desteklenmesi gerekmektedir. Pazarlamada gelecekteki faaliyetlerin planlanmasıve denetiminde işletmenin muhasebe bölümünden sağlanan bilgilerden yararlanılmasınedeniyle muhasebe bilgilerine gereksinim duyulmaktadır. Pazarlamada uygun, geçerli, güvenilir ve zamanlıolmayan yetersiz ve eksik bilgiler stratejik olarak hatalıkararlar alınmasına yol açtığından pazarlama bilgi sisteminin, muhasebe bilgi sisteminin ürettiği bilgilere ihtiyacıbulunmaktadır. Stratejik pazarlama kararlarının maliyet bilgileri temeline dayalıolarak alınabilmesi için pazarlama yöneticilerinin ihtiyaç duyduğu özel bilgiler Stratejik Yönetim Muhasebesinden dolayısıyla pazarlama bilgi sistemi muhasebe bilgi sistemi ilişkisi ve etkileşiminden ortaya çıkan Stratejik Pazarlama Muhasebesi tarafından sağlanmaktadır. Pazarlama ve muhasebenin en önemli kesişme yeri fiyatlandırma stratejik fiyat ile ilgili kararlardır. Ancak, pazarlamada özellikle fiyatlama kararlarına ilişkin sorunlardan en önemlisi maliyetleri yeterli ayrıntıda izleyememektir. Bu nedenle de işletme içinde etkinlik belirlenememektedir. Fiyatlandırma konusundaki sorunlar işletme yöneticilerini, işletmelerinde mevcut pazarlama bilgi sistemi ile muhasebe bilgi sistemini birleştirmeye, hem üretim ve hem de pazarlama maliyetlerini yeterli ayrıntıda elde etmeye zorlamaktadır. Böylece fiyatlandırma kararlarıel yordamıile yapılmayacak, işletme hem iç pazarda ve hem de özellikle de dışpazarlarda uygun fiyatlarla rekabet edilebilecek, işletmenin satışlarıve karlılığıartırılabilecektir. Bu durum göstermektedir ki, pazarlama bilgi sistemi muhasebe bilgi sistemi ilişkisine stratejik bir yaklaşım sonucu ortaya çıkan Stratejik Pazarlama Muhasebesi işletmeler için küresel rekabet ortamında işletmenin varlığının ve faaliyetlerinin sürekliliği için önemli bir araç haline gelmiştir.