Tekirdağ Bölgesinde Helicobacter pylori prevalansı ve patolojik parametrelerin çok yönlü analizi: Literatürle ile Güncelleme - Tüncay Koç; İbrahim Gelincik; Meltem Öznur; Birol Topçu; Oğuzhan Yıldırım; Hayati Güneş; Mustafa Oran; Rafet Mete (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Gerek yurt içi gerekse yurt dışı literatürlere bakıldığında Helicobacter pylori H. pylori ile Sydney sınıflamasındaki histolojik parametrelerin tümünü içine alan karşılaştırma nadirdir. Çalışmamızın amacı dispeptik şikayetler nedeniyle gastroskopi yapılmış ve antrum biyopsilerinde gastrit tanısı almış 797 hastadaki H. pylori sıklığını tespit etmek ve Sydney sınıflamasına göre yapılan histolojik parametreleri analiz edip H. pylori ile olan ilişkisini göstermektir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Mart 2010 ve Mart 2013 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği endoskopi ünitesinde gastroskopik incelenmesi yapılan ve patolojik olarak sadece gastritis tanısı alan 309’u erkek, 488’i kadın toplam 797 hasta alındı. Bulgular: Ortalama yaş 44.96 ±13.90 idi ve cinsler arasında yaş farklılığı yoktu p>0.05 . 700 %87,7 hastada enflamasyon, 368 %46 hastada aktivasyon, 108 %13,5 hastada intestinal metaplazi, 130 %16.3 hastada atrofi ve 301 %37.7 hastada lenfoid follikül mevcuttu. 587 %73,7 hastada H. pylori pozitif idi. Sonuç: H. pylori prevalans oranımız %73,7 olup literatür ortalamasıyla ile benzerlik göstermektedir. İntestinal metaplazi sıklığımız literatür ortalamasının altındadır. Atrofi sıklığı literatüre göre anlamlı düşük idi. Toplam hastalardaki lenfoid follikül oranımız %37.7 ve H. pylori pozitif hastalardaki lenfoid follikül oranı ise %46,3 olup literatüre ile benzerdir