TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN MEVDUAT BANKALARININ PERFORMANS ANALİZİ: BÜYÜKLÜK VE SAHİPLİK YAPISI AYRIMIYLA BİR KARŞILAŞTIRMA - Mustafa Çelik (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
CAMELS analizi, sermaye yeterliliği,varlık kalitesi, yönetim yeterliliği, kârlılık, likidite ve piyasa riskineduyarlılık bileşenleri bazında bankaların performanslarını ölçmeye yarayan biryöntemdir. Analiz, her bir bankanın sektör ortalamasından ne düzeyde farklılaştığınıortaya koymaktadır. Bu çalışmada, farklıaktif büyüklüğü ve sahiplik yapısına sahip Türk mevduat bankalarının CAMELSyöntemiyle performans analizinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda,27 Türk mevduat bankası, sahiplik yapısına (kamu sermayeli, özel sermayeli veyabancı sermayeli) ve aktif büyüklüğüne (en büyük 9, ortanca 9 ve en küçük 9)göre farklı gruplara ayrılmış ve 2012-2016 yılları arası CAMELS performanspuanları bazında gruplar arası karşılaştırmaya gidilmiştir. Elde edilen sonuçlarışığında, sermaye yapısına göre yapılan ayrımda, banka gruplarının birbirinebenzer performans sonuçları elde ettiği görülmüştür. Aktif büyüklüğüne göreyapılan ayrımda ise en küçük aktif büyüklüğüne sahip 9 mevduat bankasının enbüyük 9 ve ortanca 9 aktif büyüklüğüne sahip mevduat bankalarından daha yüksekdüzeyde bir performansa sahip olduğu anlaşılmıştır.