جداسازی سلول‌های B با استفاده از نانوذرات مغناطیسی و بررسی اثر رنگ‌آمیزی سلول‌ها و مقدار نانوذرات بر جداسازی آن‌ها - امیرحسین حقیقی (مجله مهندسی شیمی ایران)
امروزه از نانوذرات و میکروذرات مغناطیسی در کاربردهای مختلف پزشکی و درمان مانند MRI، ترمیم بافت، رهایش دارو، هایپرترمی و جداسازی سلول‌ها استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین سلول‌هایی که باید جداسازی شود، سلول‌های لنفاوی است؛ زیرا نقش بسیار مهمی در درمان سرطان‌های لنفوم و ایمونوتراپی دارد. لذا، در این مطالعه سلول‌های B از PBMCs بااستفاده‌از نانوذرت مغناطیسی اکسید آهن پوشش‌داده‌شده با پکتین جدا شده‌است. به‌منظور جداسازی هدفمند سلول‌های B، آنتی‌بادی FITC anti-human CD20 بااستفاده‌از EDC/NHS به نانوذرات، متصل و با فلوسایتومتری آنالیز شده‌است. در مرحلۀ بعد، سلول‌های B با نانوذرات حاوی آنتی‌بادی از بقیۀ سلول‌ها جدا و با فلوسایتومتری بازده جداسازی بررسی شده‌است. نتایج فلوسایتومترینشان می‌‌‌‌‌دهد که آنتی‌بادی به نانوذرات متصل شده و میزان MFI آن برابر با 55 است. بازده جداسازی سلول‌ها 75 تا 82 درصد است. هم‌چنین، مشخص شد که با رنگ‌آمیزی سلول‌ها بعد از جداسازی، میزان بازده واکنش تا حدودی نسبت‌به حالت بدون رنگ‌آمیزی و آنالیز مستقیم سلول‌ها بعد از شست‌وشو با فلوسایتومتری از 81 درصد به 76 درصد کاهش می‌یابد. علاوه‌بر این، نتایج نشان داد که مقدار مناسب نانوذرات در واکنش با سلول‌ها 50 میکرولیتر است و کاهش آن موجب کاهش 30 درصدی در بازده جداسازی می‌شود.