تعیین و مقایسه‌ی یافته‌های سی‌تی آنژیوگرافی و آنژیوگرافی مغزی در بیماران مبتلا به خونریزی ساب عنکبوتیه - مریم طیبی; عظیم معتمدفر; محمد مومن غریبوند; نسترن مجدی نسب; مژگان صامت زاده (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: این مطالعه با هدف مقایسه‌ی یافته‌های سی‌تی آنژیوگرافی (Computed tomography angiography) CTA و آنژیوگرافی 4 رگ در بیماران مبتلا به خونریزی ساب آراکنوئید (Subarachnoid hemorrhage) SAH انجام شد.روش‌ها: این مطالعه‌ی مقطعی گذشته‌نگر به منظور مقایسه‌ی یافته‌های CTA و آنژیوگرافی 4 رگ در بیماران مبتلا به SAH انجام شد. داده‌ها از گزارش‌های رادیولوژی بیمارانی که تحت CTA و آنژیوگرافی مغزی قرار گرفتند، استخراج گردید.یافته‌ها: تعداد 60 بیمار مبتلا به SAH شامل 32 زن (53/3 درصد) و 28 (46/7 درصد) مرد وارد مطالعه گردیدند. میانگین سنی شرکت‌کنندگان 9/6 ± 59/3 سال بوده است. 22 بیمار (37 درصد) دارای یافته‌های غیر طبیعی شامل 3 بیمار (13/7 درصد) دچار AVM و 86/3 درصد دچار آنوریسم مغزی بودند. از میان 22 بیمار، آنوریسم در 16 بیمار (72/7 درصد) توسط روش CTA تشخیص داده شد. داده‌ها نشان داد که روش CTA با دقت 81/8 درصد، حساسیت 72/7 درصد و اختصاصیت 100 درصد، قادر به شناسایی ناهنجاری‌های عروقی در بیماران مبتلا به SAH خودبخودی در مقایسه با روش آنژیوگرافی 4V می‌باشد. سطح زیر منحنی برای تشخیص آنوریسم و AVM توسط روش CTA، 0/632 (67-91 : CI 95%) (0/028 = P) بوده است. ارزش اخباری مثبت و منفی روش CTA برای تشخیص آنوریسم به ترتیب 10/9 و 83/6 بود. متوسط اندازه‌ی آنوریسم به طرز معنی‌داری در روش CTA کمتر از روش آنژیوگرافی 4V می‌باشد (5/44 در برابر 7/11 میلی‌متر) (0/04 = P).نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه‌ی حاضر نشان داد که روش CTA دقت و اختصاصیت قابل قبولی در تشخیص آنوریسم و AVM در SAH خودبخودی در مقایسه با روش آنژیوگرافی 4V دارد.