DİNİ ÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN SİYER ÖĞRETİMİ - Fikret Özenç (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Hz. Muhammed’in hayatı hem Müslümanlar hem de Müslümanolmayanlar tarafından birçok yönüyle incelenmiştir ve incelenmeyedevam edilmektedir. İmam Hatip Liselerinde okutulan ‘Siyer’dersinde Hz. Muhammed’in hayatı öğretilmekte ancak buöğretimde daha çok tarihi anlatım ön plana çıkmaktadır. Günümüzçoklu ve çoğulcu toplumlarında Müslüman gençlerinHz. Muhammed’in hayatının örnekliğine ihtiyaç duymaktadır.Bundan dolayı Hz. Muhammed’in hayatının öğretiminde yeni birbakış açısına, günümüz çoğulcu toplumlarında Müslümanlarınvarlığının devamına rehberlik edebilecek bir peygamber anlatımınaihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada İmam Hatip Liselerindeokutulan ‘Siyer’ ders kitabının dini çeşitlilik açısından incelenmesineyer verilecektir. Dışlayıcılık, kapsayıcılık ve çoğulculukkavramları açıklanacak sonrasında bu kavramlar çerçevesindeSiyer ders kitabının yazımında hangi yaklaşımlara yer verildiğiörneklerle açıklanacaktır.