Kopenske alge na betonskem zidu, kamnitem zidu, apnenčasti skali in deblu lipe (Tilia platyphyllos) v Sloveniji - Aleksandra Krivograd Klemenčič (Natura Sloveniae)
V različnih letnih časih v letih 1999 in 2000 sem nabirala alge na štirih različnih kopenskih vzorčnih mestih: betonskem zidu, kamnitem zidu, apnenčasti skali in deblu lipe (Tilia platyphyllos). Na vseh štirih vzorčnih mestih sem določila skupaj 58 različnih vrst in podvrst iz treh razredov alg. Na betonskem zidu in deblu lipe so po številu vrst prevladovale Cyanophyceae, na kamnitem zidu in apnenčasti skali pa Bacillariophyceae. Na betonskem zidu, kamnitem zidu in deblu je bila prevladujoča vrsta Pleurococcus vulgaris. Gloeocapsa bituminosa, Microcystis hansgirgiana, Phormidium lignicola, P. valderiae, Cymbella gaeumannii, Navicula aerophila, N. nivalis in N. suecorum var. dismutica so nove vrste in podvrste za Slovenijo.