Kişisel Mecralarda Reklam Yayını: Kişilerin Sosyal Medyada Reklam Paylaşım Motivasyonları - Göksel Şimşek (Akademik İncelemeler Dergisi)
İnsanları sosyal medyada reklam paylaşmaya neler motive etmektedir? Neden bazı reklamlar paylaşılmaya değer bulunurken, diğerleri paylaşılmaya değer bulunmaz? Bu araştırma insanların sosyal medyada her an paylaştıkları içeriklerden biri olan reklamların paylaşılma motivasyonlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın verisi kota örneklemine göre seçilen 820 kişiyle Konya’da 1 ay boyunca yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki; kişiler sosyal medyada paylaştıkları reklamlarla itibar ve saygınlık kazandıklarını düşünmekte, başkalarına eğlenceli ve faydalı bilgiler sunarak kişisel tatmine erişmekte ve reklamlardaki bazı içeriklerle özdeşim kurarak kendilerini başkalarına anlatma fırsatı yakaladıklarını hissetmektedirler. Bu ana motivasyonların yanı sıra kişiler reklamlardaki (reklamlarda verilen) duygular sayesinde kendi hislerini ve düşüncelerini ve kimi zaman bazı olaylar karşındaki duruşlarını ifade etmek için de bu paylaşımları yapmaktadırlar. Olumlu duygulara sahip hikayeleri olan, şaşırtıcı, orijinal ve zekice bir espri anlayışına sahip eğlendirici reklamların paylaşılmaya daha fazla değer bulunduğu görülmektedir.