Polityczne konsekwencje kryzysu migracyjnego w Niemczech - Mariusz Sulkowski (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Artykuł poświęcony jest dwóm równoległym procesom przebiegającym  współcześnie w Niemczech – wzmożonej imigracji i coraz silniejszej dezintegracji społecznej. Wysoki napływ imigrantów, w szczególności z Bliskiego Wschodu, powoduje eskalację napięć społecznych na tle etnicznym i religijnym. Przyjęta przez kanclerz Angelę Merkel polityka imigracyjna, której istota streszczona zastała w haśle „damy radę” (Wir schaffen das) okazuje się skutkować coraz silniej dostrzegalnymi podziałami niemieckiego społeczeństwa. Coraz bardziej prawdopodobna staje się teza, że Niemcy nie dadzą rady utrzymać dobrych warunków dla integracji społecznej muzułmanów i pokoju społecznego.