Синдромът на Чарлз Боне като проява на лезии с различна локализация – клинични случаи - V. Kirilova; Kristina Dimitrova; M. Dimitrova (Българска неврология)
Синдромът на Чарлз Боне е неврологичен синдром, при който са налице осъзнати зрителни халюцинации, вследствие на нарушено зрение. Халюцинациите могат да бъдат прости модели или подробни изображения на събития, хора или места. Те са само визуални и не включват слухови или други сензорни модалности. Хората със синдром на Чарлз Боне обикновено са наясно, че виденията не са реални. В етиопатогенезата на заболяването може да лежи както увреждане в предната част (по-често при очни заболявания), така и в задната част на зрителните пътища (напр. при мозъчни инсулти или тумори). За моментaсиндромът не е дефинитивно лечим, но се прилагат различни похвати и медикаменти за намаляване честотата и продължителността на зрителните халюцинации. Методи: Представяме два клинични случая на пациенти със синдром на Чарлз Боне, но с различна етиология на синдрома. В първият клиничен случай пациентът развива зрителни халюцинации на фона на дългогодишно прогресиращо и тежко офталмологично заболяване. Вторият, представен клиничен случай, се отнася до пациентка, страдаща от синдрома на Чарлз Боне след преживян исхемичен мозъчен инсулт. Заключение: Синдромът на Чарлз Боне е сравнително рядко срещан неврологично-психиатричен симптомокомплекс, който обаче трябва да се има предвид при пациенти, страдащи от нарушено зрение и осъзнати зрителни халюцинации.