Üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygıları ve olumsuz değerlendirilme korku düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Hakan Akdeniz; Gülşah Sekban (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırma, öğrencilerin sosyal görünüş kaygıları ve olumsuz değerlendirilme korku düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenim gören 3038 öğrenciden, örneklemi ise gönüllü katılım sağlayan 524 erkek, 370 kadın toplamda 894 öğrenciden oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin elde edilmesi amacıyla, “Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği SGKÖ” ve “Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği” (ODKÖ) kullanılmıştır. Verilerin analiz sürecinde katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için frekans analizi, verilerin normal dağılıp dağılmadığını saptamak için skewness-kurtosis değerleri, ölçekler arasındaki arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için korelasyon analizi ve değişkenlerin etkisini ölçmek için regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; sosyal görünüş kaygısı ve olumsuz değerlendirilme korkusu ölçekleri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,05). Yapılan analiz sonuçları incelendiğinde, öğrencilerin sosyal görünüş kaygı durumlarının olumsuz değerlendirilme korku düzeyleri üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. (F=203,435; p<0,01). Sonuç olarak, öğrenciler sosyal görünüşlerine yönelik olumsuz bir algılama içerisine girerse kaygı yaşarlar ve bu durum öğrencilerin sosyal ilişkilerini etkileyebilir.