Etkileşimli Ders Formu ile Etkili Ders Tasarımı: Sürekli İyileştirme Örneği - Taner Onay; Şeyda Seren İntepeler (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Covid-19 pandemisi hemşirelik eğitiminde kullanılan eğitim yöntemlerinden, eğitimin ölçmedeğerlendirme sürecine kadar geniş bir alanda bazı değişimlere neden olmuştur. Bu değişimi gerçekleştirmek için Etkileşimli Ders Tasarım Formları kullanılabilmektedir. Çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi eğitici eğitimleri kapsamında düzenlenen etkileşimli ders tasarımı eğitimi ve sonuçlarının değerlendirilmesi, devamında etkileşimli ders tasarımlarının oluşturulması, kullanılması ve sonrasında sonuçlarının paylaşılması amaçlanmaktadır. Sürekli iyileştirmeyi desteklemek amaçlı 10-11 Eylül 2020 tarihleri arasında iki tam günlük tüm öğretim elemanlarının katılımı (n:66) ile eğitici eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitici eğitiminin çalıştay bölümünde öğretim elemanlarının kendi belirledikleri dersleri etkileşimli ders tasarım formu ile yeniden tasarlamalarıistenmiştir. Öğretim elemanlarının %84’ü eğitimin açık ve anlaşılır, %82’si eğitim içeriğinin hedefleriyle uyumlu, %90’ı eğiticilerin konuya hâkim, %64’ü eğitim süresinin yeterli ve %82’simesleki gelişimine katkısı olduğunu belirtmişlerdir. Oluşturulan Etkileşimli Ders Tasarım Formları dönem içinde kullanıldıktan sonra, öğretim elemanlarından sözel ve yazılı alınan geribildirimlerde etkileşimli ders tasarım formları ile derslerde zaman yönetiminin sağlandığı, memnuniyetin arttığı belirlenmiştir. Ek olarak öğretim elemanları dersleri yeniden tasarlama sürecinde zorlandıklarını ve sürekli destek verilmesine gereksinim duyduklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin geribildirimlerinden, derslerin etkileşim odaklı tasarımından dolayı memnun oldukları ve uzaktan eğitim sürecinde etkileşimli derslerin daha fazla yapılması gerektiği saptanmıştır. Bu çalışma ile etkileşimli ders tasarım formunun hemşire eğiticiler tarafından derslerin etkin ve etkili hale getirilmesinde bir araç olarak kullanılabileceği öngörülmektedir.